Type band
Breedte
Hoogte
Diameter
Last
Snelheid
Seizoen :
Opties :
Onze merken
Startpagina

Bandenlabel: begrijp het label van uw banden voor een goede aankoopHet bandenlabel: waarom?


Een band met een label. Sinds 1 november 2012 is het de nieuwe realiteit voor degenen die nieuwe banden voor hun auto moeten kopen. De gebruiker wordt op deze manier in één oogopslag over drie belangrijke kenmerken van de band geïnformeerd:
- welke invloed heeft de band op het brandstofvervruik = "brandstofefficiëntie", van klasse A t/m G en weergegeven op dezelfde manier als we kennen van het energielabel
- wat is de grip op een natte ondergrond = "grip op nat wegdek", eveneens geklasseerd van A t/m G
- hoeveel lawaai oftewel afrolgeluid maken de banden = "extern geluid", weergegeven in dB en een symbooltje dat een luidspreker voorstelt die geluidsgolven produceert
Waarom is het bandenlabel ingevoerd? Voor meer transparantie, voor meer veiligheid, om het de klant bij een bandenaankoop gemakkelijker te maken autobanden onderling te vergelijken. De banden hebben nu dus een waardering. Het is zaak het bandenlabel goed te lezen en de juiste conclusies te trekken uit de score die de band heeft behaald.

VERBRUIK: hoe dient de score te worden gelezen van de invloed die de band heeft op het brandstofverbruik en de CO² uitstoot?Talrijk zijn de fabrikanten die al langere tijd milieuvriendelijke banden aanbieden, bij Topbanden.com vaak geklasseerd in de categorie groene banden, die de eigenschap bezitten brandstofbesparend te zijn (waaronder één van de favorieten, de Efficient Grip PERFORMANCE van Goodyear of de Energy Saver Plus van Michelin). Brandstofbesparing wordt veelal verkregen door een lagere rolweerstand.
Dit is niet het enige criterium, maar om het geheel te vereenvoudigen kunnen we stellen dat voor iedere geteste band met een score van A tot G geldt, hoe lager de rolweerstand, hoe minder energieverlies op een afgelegd traject optreedt en de score zal in dat geval dichter bij A dan bij G liggen!


Volgens de definitie is rolweerstand de weerstand die een rond voorwerp, zoals een wiel, een kogel en een cilinder, ondervindt als het rolt over een oppervlak. De oorzaak van rolweerstand is voornamelijk gelegen in de vervorming van zowel het voorwerp als het oppervlak. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol, waaronder de adhesie tussen het voorwerp en het oppervlak. De rolweerstand van een stalen wiel over een spoorrails bij een trein is aanzienlijk lager dan de rolweerstand van een rubber autoband over asfalt. Dit komt doordat het rubber van de band meer vervormt en er bij een rubberen band door deze vervorming een groter contactoppervlak ontstaat met de weg. Dit contactoppervlak is bepalend voor de rolweerstand.

GRIP OP NAT WEGDEK: het regent en u moet remmen - welke afstand is benodigd om stil te staan?Het is niet moeilijk om te begrijpen dat deze indicatie van essentieel belang is voor de veiligheid die we van een band mogen verwachten. Er bestaat reeds een categorie regenbanden op Topbanden, waar u de banden vindt die de eigenschap hebben met name op natte ondergrond te presteren.
In de door de Europese regelgeving opgelegde tests zijn er meerdere factoren van belang om voor een band op dit onderdeel tot een score van A tot G uit te komen, zoals het type weg waarop getest wordt, de hoeveelheid water op de weg, de snelheid van de auto ...
Uiteindelijk is de conclusie dat hoe dichter op dit onderdeel bij A gescoord wordt, hoe korter de remweg van een band op een natte ondergrond.


EXTERN GELUID: maakt de band veel lawaai?


Het is een vraag die vaak gesteld wordt en door het bandenlabel beantwoord wordt!
Het bandenlabel laat zien hoeveel lawaai een band maakt, weergegeven in decibels. Let op, het is niet persé het lawaai dat u als bestuurder ervaart achter het stuur van uw auto, maar het geluidsniveau gemeten in dB buiten de auto. Een luidspreker symboliseert dit onderdeel van het label, waarbij de score naast de weergave in decibels wordt weergegeven door het aantal geluidsgolven. Drie geluidsgolven betekent een band met (te) hoog extern geluidsniveau, terwijl een band met één geluidsgolf en een gering aantal decibels u de zekerheid biedt een stille band te kopen met een optimaal geluidscomfort.

HET BANDENLABEL: Hoe? Wanneer?


Vanuit praktisch oogpunt is ervoor gekozen ruim te tijd te nemen bij de invoering van het bandenlabel. Om de bandenscores van het ene merk met de score van een ander merk op een eerlijke wijze te kunnen vergelijken en omdat het een Europese regeling betreft, moeten alle parameters in de gehele Europese Unie geharmoniseerd worden. Dus ook als fabrikanten zelf hun banden al hebben geëvalueerd dient dit, om alle eventuele mogelijke verschillen uit te sluiten, op grondige wijze geëikt worden.

De verplichting van een bandenlabel is in gegaan op 1 november 2012 en geldt voor alle banden gefabriceerd na 30 juni 2012. Dat betekent alle banden voor personen- en bedrijfsvoertuigen met minimaal DOT2712.
De informatie moet beschikbaar zijn voor de klant voordat de aankoop van de band plaatsvindt. Voor uw aankoop van banden via internet betekent dit dat de informatie duidelijk getoond wordt op Topbanden.com, alsmede op de websites van de fabrikanten en op de eindfactuur.
Geen verzendkosten*
Altijd op voorraad
Beveiligde betaling
Inclusief afvalbeheersbijdrage

Beveiligde betaling
iDealMastercardMaestroVISA